Predaj domov v USA opäť vzrástol 

HABERL
23. februára 2024

Pokles hypotekárnych sadzieb od októbra spôsobil, že nákup bývania je o niečo dostupnejší. 

Úrokové sadzby hypoték klesli 

Predaj domov vzrástol v januári v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom a mierne ožil po tom, čo predaj v minulom roku klesol na najhoršiu úroveň za takmer tri desaťročia. 

Úrokové sadzby hypoték od minuloročnej jesene klesli približne o percentuálny bod, čo podnietilo niektorých kupujúcich k návratu na trh, aj keď ceny domov zostávajú blízko rekordných maxím. 

Predaj vzrástol na najvyššiu úroveň od augusta 2023 

Predaj domov vzrástol v januári o 3,1 % v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom na sezónne upravenú ročnú mieru 4 milióny, čo je najvyššia úroveň od augusta, uviedla vo štvrtok (22. 2. 2024) Národná asociácia realitných kancelárií. 

Januárový predaj existujúcich domov, ktoré tvoria väčšinu trhu s bývaním, medziročne klesol o 1,7 %. 

„Ľudia využívajú nižšie úrokové sadzby od októbra“, povedal Lawrence Yun, hlavný ekonóm NAR. Sadzby sa v posledných týždňoch zvýšili, čo by mohlo spomaliť určitý dopyt, povedal. 

Úrokové sadzby a vysoké ceny vytlačili kupujúcich aj predajcov 

Podľa NAR predaj existujúcich domov minulý rok klesol na najnižšiu úroveň od roku 1995. Zvýšené úrokové sadzby hypoték a vysoké ceny domov vytlačili mnohých kupujúcich z trhu a nechali na vedľajšej koľaji aj potenciálnych predajcov. 

Pokles sadzieb od októbra spôsobil, že nákupy domov boli pre kupujúcich o niečo dostupnejšie a podnietili zvýšenú aktivitu pri nakupovaní z domu. Priemerná sadzba na 30-ročnej fixnej ​​hypotéke sa tento rok zatiaľ pohybovala medzi 6,6 % a 6,8 %, čo je pokles z nedávneho maxima 7,79 % v októbri. 

Kupujúci čelia drahému trhu s malým výberom  

Zásoby domov na predaj sú nezvyčajne nízke, pretože majitelia domov sa zdráhajú predávať a vymieňať súčasné nízke hypotekárne sadzby za vyššie. Nízka ponuka domov na trhu tlačí ceny domov vyššie . 

Národná priemerná cena existujúcich domov vzrástla v januári v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 5,1 % na 379 100 USD, uviedol NAR. 

Ekonómovia v prieskume denníka The Wall Street Journal odhadli, že predaje predtým vlastnených domov vzrástli v januári v porovnaní s decembrom o 4,8 %. 

Úrokové sadzby hypoték zostávajú oveľa vyššie, než boli počas pandémiou poháňaného boomu bývania, v dôsledku úsilia Federálneho rezervného systému obmedziť infláciu a ochladiť ekonomiku zvýšením svojej referenčnej úrokovej sadzby. Podľa zápisnice zverejnenej tento týždeň, predstavitelia Fedu na svojom stretnutí minulý mesiac naznačili obavy z príliš skorého zníženia úrokových sadzieb . 

Nové ponuky v januári oproti predchádzajúcemu roku vzrástli 

Na celoštátnej úrovni bolo ku koncu januára 1,01 milióna domov na predaj alebo na základe zmluvy, čo je o 2 % viac ako v decembri a o 3,1 % od januára 2023, uviedol NAR.  

Podiel nových kupujúcich na trhu bol v januári 28 %, čo je pokles z 31 % v predchádzajúcom roku. Približne 32 % januárových predajov existujúcich domov bolo zakúpených v hotovosti, čo je nárast oproti 29 % v rovnakom mesiaci pred rokom, uviedol NAR. 

Domáci stavitelia domov ťažia z nedostatku existujúcich domov na trhu. Miera dôvery staviteľov domov v USA vzrástla vo februári už tretí mesiac po sebe, uviedla minulý týždeň Národná asociácia staviteľov domov. 

Ministerstvo obchodu minulý týždeň uviedlo, že začaté bývanie, meradlo výstavby domov v USA, v januári kleslo o 14,8 % v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom. Povolenia na bývanie, ktoré môžu byť predzvesťou budúcej výstavby domov, klesli o 1,5 %.

Martin Krištoff
PORTFOLIO MANAGER

 

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.